+387 32 733 297

Društvo za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo, turizam i posredovanje

Elementi građevinske limarije

OLUK
Glavni element građevinske limarije kod sustava odvodnje oborinskih voda su svakako žljebovi (oluci). Zadaća im je skupiti vodu sa krova te je odvesti putem odvodnih cijevi.


KUKE ZA OLUK
Nosač oluka - kuke za oluk omogućuju pričvršćivanje oluka na krov. Kuke radimo u pocinčanoj varijanti a i plasticiciramo ih u svim bojama po zahtjevu kupca.


SABIRNI KOTLIĆ
Spojni element između oluka i cijevi je sabirni kotlić. Sabirni kotlić spaja oluk sa spustnom cijevi. Radi se u svim bojama po RAL karti.


CIJEV ZA ODVODNJU KIŠNICE
Za odvodnju kišnice neophodan element građevinske limarije su olučne cijevi. Proizvode se u promjeru od 80 mm i 100 mm. Limene cijevi za odvodnju izrađujemo u dužini do 4,00 metra.


VETER LAJSNA
Koristi se kao završetak krovne plohe. Glavna joj je zadaća da sprijeći ulazak VJETARA ispod strehe i ošteti krov. Također služi i da zaštiti vanjski rubni rog od vanjskih uticaja. U mogućnosti smo izrađivati različite širine i oblike a u duljini do 8,00 metara.
ZIDNI LIM
Na mjestima gdje se krovište "naslanja" na postojeći zid, nezaobilazni element koji povezuje krovnu plohu i zid je ZIDNI LIM. Izrađujemo ga u više oblika i različitih širina a u duljini do 8,00 metara.


KROVNA UVALA
Kod spoja dva krova ili kod krovišta sa krovnim kućicama, spoj između krovnih ploha osiguravamo od prodora vode sa krovnom uvalom. Srednji pregib ili kako to majstori kažu "štefalc" osigurava da kišnica ne podlijeva sa jedne strane na drugu. Krovne uvale mogu biti i kvadratne kad spajaju dvije veče krovne plohe, sa daščanom podlogom.
OLUK LAJSNA (OKAPNI ILI LED LIM)
Koristi se za kvalitetno usmjeravanje vode sa krovne plohe u odvodni žljeb. Osigurava da kod limenih pokrova, pogotovo kad su manji nagibi - kosine krova, voda se ne podvlaći pod strehu već otiće u žljeb.